Zdrowa dieta na wątrobę. Co jeść, aby zapewnić jej ochronę?

Wątroba stanowi jeden z najważniejszych narządów w organizmie, stąd tak ważne jest aby zadbać o jej prawidłowe funkcjonowanie. Zdrowa dieta to jeden z czynników mających ogromny wpływ na jej stan. Warto zatem wiedzieć co jeść, a czego nie spożywać, by zapewnić wątrobie właściwą ochronę.

Zasady dotyczące diety wątrobowej

Wątroba to bardzo istotny organ w ludzkim organizmie. Nie dość, że produkuje żółć, która usuwa toksyny z ustroju, to jeszcze wytwarza i przechowuje białka, ponadto zarządza gospodarką wodno-elektrolitową oraz pełni funkcję magazynu dla witaminy D i A.

Dlatego tak ważne jest, aby jak najdłużej zachować wątrobę w dobrym stanie. Służy temu m.in. odpowiednia dieta. Ponadto warto wdrożyć w życie zasady, które powinny towarzyszyć spożywaniu wskazanych w diecie wątrobowej pokarmów.

Najlepsze będą lekkie, odtłuszczone posiłki w drodze gotowania, parowania, pieczenia pod folią aluminiową lub pod przykryciem, czy duszenia bez smażenia. Dania powinny mieć odpowiednią temperaturę: nie powinny być ani za gorące, ani za zimne. Nie należy obciążać wątroby zbyt obfitymi potrawami. Lepiej zjeść w ciągu dnia 5-6 małych posiłków, niż 2-3 duże. Dania powinny być przyrządzane przed podaniem (nie zaleca się odgrzewania potraw z poprzednich dni).

Co jeść na zdrową wątrobę?

Jakie składniki odżywcze wybierać aby chronić narząd, jakim jest wątroba? Dieta osób, które chcą dbać o wątrobę różni się od menu pacjentów leczących się na choroby wątrobowe. Przyjrzyjmy się jadłospisowi, który jest zalecany w profilaktyce schorzeń związanych z wątrobą. Najlepsza dieta dla wątroby powinna zawierać m.in.:

  1. herbatę owocową i zieloną, kawę zbożową, przeciery, soki;
  2. sucharki, pieczywo pszenne (najlepiej czerstwe);
  3. ryż, makaron, kaszę jęczmienną i mannę;
  4. mięso z królika, drób, cielęcinę, wołowinę, polędwicę drobiową;
  5. chude ryby (takie jak np. dorsz, pstrąg, sola, mintaj).

Zupy należy przygotowywać na wywarach warzywnych. Można spożywać owoce i warzywa, najlepiej zielone, pomarańczowe i żółte, czyli np. brzoskwinie, morele, dynie, koperek, marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawy powinno się urozmaicać łagodnymi przyprawami, takimi jak majeranek, cynamon, czy miód.

Co należy wykluczyć z diety wątrobowej?

Wiadomo już co jest dobre na wątrobę, a czego należy unikać w jadłospisie, by nie mieć z nią kłopotu? Przede wszystkim powinno się odstawić alkohol, a także inne używki, takie jak mocna kawa i herbata, nikotyna i słodycze (cukry proste).

Dieta zdrowa dla wątroby wyklucza także spożywanie tłuszczy, szczególnie zwierzęcych, które nie powinny stanowić więcej niż 20 % dziennej porcji. Z menu powinny zniknąć tłuste produkty mleczne (takie jak śmietana, tłuste mleko), tłuste ryby (np. łosoś, makrela), tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, dziczyzna, podroby, smalec, boczek, itp.) oraz tłuste przekąski, takie jak chipsy, orzeszki, czy frytki. Co więcej - nie zaleca się jedzenia potraw i produktów wzdymających, pikantnych i konserwowych. Cebula, czosnek, por, gruszka, czereśnie, warzywa kapustne, fasolka szparagowa, itp. to komponenty, które dobrze ograniczać w codziennym spożyciu.

Co lubi wątroba?

Oprócz jedzenia odpowiednich potraw oraz właściwego ich przyrządzania wątroba lubi ruch. Aktywność fizyczna pomaga zrzucić zbędne kilogramy, które w nadmiarze mogą przyczynić się do pojawienia się schorzeń wątrobowych. Dlatego regularne ćwiczenia przysłużą się wątrobie.

Aby utrzymać wątrobę w jak najlepszym stanie warto dostarczać jej witamin, zwłaszcza z grupy B. Żeby te składniki diety dłużej utrzymywały się w organizmie, warto stosować suplement diety, polecany jako uzupełnienie diety osobom dorosłym, chcącym wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie wątroby i utrzymanie prawidłowej przemiany tłuszczów – Menavitin Liver. Jako jedyny na rynku zawiera unikalną, innowacyjną substancję 1-MNA w połączeniu z choliną. 1-MNA to endogenna substancja czynna pochodzenia witaminowego. Cząsteczka 1-MNA jest głównym metabolitem witaminy B3 i powstaje w wyniku przemian metabolicznych w wątrobie.

Cholina to substancja witaminopodobna wchodząca w skład niektórych fosfolipidów np. lecytyny. Organizm człowieka syntetyzuje ją samodzielnie tylko w niewielkim stopniu, więc żeby zapewnić mu ilość potrzebną do prawidłowego funkcjonowania, warto ją suplementować lub dostarczać wraz z pożywieniem. Dobrymi źródłami tego składnika odżywczego są m.in.: jaja, mięso i drób, zwłaszcza wątroba, zarodki pszenne. Cholina ma istotne znaczenie fizjologiczne. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie wątrobowej?

Jadłospis, który można wykorzystać w codziennej diecie dla zdrowej wątroby przedstawia się następująco:

  1. przykładowe śniadanie może zawierać kanapkę z pszennego pieczywa z chudą szynką drobiową oraz z paskiem czerwonej papryki i kilkoma listkami zielonej pietruszki, a także kawę zbożową;
  2. na drugie śniadanie można zjeść chudy jogurt naturalny z kawałkami dojrzałej brzoskwini;
  3. obiad to np. zupa warzywna (z wyłączeniem warzyw, o których była mowa wcześniej) na jarskim wywarze, filet z kurczaka na parze z gotowanymi ziemniakami i marchewką;
  4. na podwieczorek warto przygotować owsiankę z płatków błyskawicznych, tartego jabłka i suszonej żurawiny;
  5. kolacja może składać się ze szpinaku duszonego pod przykryciem, podawanego z kaszą jęczmienną.

Suplement diety