Pochodzenie 1-MNA
-
substancja pochodzenia
witaminowego – metabolit witaminy B3 -
substancja naturalna – obecna
w wyciągu z alg Wakame -
substancja fizjologiczna – wytwarzana
w organizmie człowieka
1-MNA to endogenna substancja pochodzenia witaminowego, fizjologicznie obecna w ustroju człowieka. 1-MNA należy do czwartorzędowych soli pirydyniowych i jest głównym metabolitem witaminy B3, zwanej też niacyną. 1-MNA powstaje w naszym organizmie w wyniku przemian metabolicznych witaminy B3 w wątrobie. Składnik ten znajduje się w nielicznych produktach spożywczych obecnych w diecie. Najbogatszym znanym źródłem 1-MNA są algi brunatne Wakame (Undaria pinnatifida) i liście zielonej herbaty (Camellia sinensis). Wraz z wiekiem obniża się fizjologiczna zdolność przekształcania witaminy B3. Suplementacja diety w 1-MNA jest zalecana w szczególności osobom starszym.
1-MNA zostało poddane szczegółowej ocenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Przeprowadzona ocena naukowa wykazała, że 1-MNA jest bezpieczne w stosowaniu*.
* EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Turck D et all., Scientific Opinion, Safety of 1-methylnicotinamide chloride (1-MNA) as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97. EFSA Journal 2017;15(10): 5001.