Norma cukru we krwi – co zrobić, aby ją utrzymać?

- Zdrowie
Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi, jakie objawy fizyczne mogą wskazywać na przecukrzenie lub niedocukrzenie oraz co robić, aby norma cukru we krwi była utrzymana?
Po co mierzyć cukier we krwi?
Cukier we krwi (glukoza) powinien być sprawdzany regularnie: u zdrowej osoby dorosłej – wystarczy raz w roku. Diabetycy oraz chorzy na cukrzycę muszą mierzyć poziom cukru częściej, nawet kilka razy dziennie. Badanie to powinny przeprowadzać także kobiety będące w ciąży, test glukozowy wykonuje się wówczas między 24 a 28 tygodniem ciąży. Na takie badanie kierowane są także osoby, wobec których zachodzi podejrzenie przecukrzenia lub niedocukrzenia.
Pomiar glukozy we krwi pozwala ocenić czy cukier we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Jeśli cukier jest za wysoki, oznacza to hiperglikemię (przecukrzenie). Taki stan objawia się m.in. silnym pragnieniem, które nie ma związku z aktywnością fizyczną, chorobą, itp., osłabieniem, częstszym niż dotychczas oddawaniem moczu, pogorszeniem się widzenia oraz zjawiskiem polegającym na utrudnionym procesie gojenia się ran.
Hipoglikemia (niedocukrzenie) wyróżnia się natomiast takimi symptomami jak np. intensywne pocenie się, wzmożony apetyt, drżenie mięśni, uczucie niepokoju oraz zagubienia, a także problemy z ostrością widzenia.
Jak zbadać poziom cukru we krwi?
Oba powyższe stany nie są bezpieczne dla zdrowia. Aby jak najszybciej wpaść na ich trop w organizmie, należy zbadać poziom cukru. W tym celu wykonuje się albo pobranie próbki krwi ze zgięcia łokciowego (taki zabieg wykonuje się w laboratorium) albo nakłuwa się opuszek palca specjalnym przyrządem, o nazwie glukometr (takie badanie można przeprowadzić w warunkach domowych).
Glukoza powinna być badana na czczo. Na około 12 godzin przed badaniem nie powinno się spożywać ciężkostrawnych posiłków. Przed przystąpieniem do testu na poziom cukru we krwi nie powinno się podejmować wysiłku fizycznego, gdyż ten może zafałszować wynik badania.
Jeśli natomiast ma być zbadany tzw. przygodny poziom glukozy, badanie można wykonać o dowolnej porze dnia lub nocy. Diabetycy i cukrzycy sprawdzają też jaki jest poziom cukru po jedzeniu przeprowadzając takie badanie glukometrem około dwie godziny po rozpoczęciu posiłku. Niekiedy wykonuje się też doustny test obciążenia glukozą.
Ile wynosi norma cukru we krwi?
Prawidłowy poziom cukru u osoby dorosłej wynosi od 70 do 99 mg/dL (przy badaniu poziomu glukozy z krwi żylnej. W przypadku gdy przeprowadza się doustny test obciążenia glukozą, norma cukru we krwi u dorosłych jest wtedy, kiedy jest on niższy niż 140 mg/dL. Takich samych parametrów będzie także dotyczył prawidłowy poziom cukru we krwi u kobiet ciężarnych.
Na stan przedcukrzycowy wskazują wyniki mieszczące się w przedziale między 100 a 125 mg/dL, a na cukrzycę – 126 mg/dL i więcej mierzone przynajmniej dwa razy. Wyniki dotyczą badania glukozy w przypadku pobrania krwi z żyły.
Natomiast w przypadku doustnego testu obciążenia glukozą wynik plasujący się między 140 a 200 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy, a szacunek powyżej 200 mg/dL kieruje w stronę cukrzycy.
Co zrobić aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi?
Na prawidłowy cukier mają wpływ różne czynniki, jeśli jesteśmy w stanie niektóre z nich wyeliminować, a inne – wzmocnić, istnieje duża szansa, że będziemy mieć właściwy poziom cukru.
Stres to jeden z tych faktorów, o których wiadomo, że mogą przyczyniać się do zaburzonych wyników poziomu cukru we krwi. Można próbować eliminować go z życia spędzając więcej czasu na świeżym powietrzu, poświęcając czas na aktywność fizyczną oraz inny rodzaj odpoczynku.
Bardzo istotny element, który wpływa na to czy norma cukru w organizmie jest zachowana, stanowi dieta. Osobom, u których stwierdzono za wysoki cukier, zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, rezygnację z tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów. W jadłospisie takich osób nie powinno zabraknąć warzyw, produktów wieloziarnistych oraz chudego mleka. Co więcej, należy jeść racjonalnie, tzn. tyle, ile potrzebuje organizm, czyli nie przejadać się, ani nie głodzić.
Co pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi?
Znane są w przyrodzie zioła, substancje, mikroelementy oraz witaminy, które mogą wpłynąć na to, że rozkład węglowodanów złożonych będzie spowolniony, co przekłada się na prawidłowy proces trawienia i wchłaniania cukrów przez organizm. Rośliną, która posiada takie cechy jest morwa biała, a ściślej jej liście.
To właśnie na jej bazie powstał suplement diety Menavitin Diabetix, który jako jedyny na rynku zwiera połączenie ekstraktu z liści morwy białej z unikalną, chronioną prawem patentowym cząsteczką 1-MNA. Produkt polecany jest jako uzupełnienie diety osobom dorosłym, chcącym wesprzeć prawidłowy metabolizm węglowodanów.